Economia Social i Solidària, una eina de transformació des de la base

Per Jordi Masdeu, regidor de la CUP Manresa

Al Ple municipal del passat 21 de gener es va aprovar una moció que significarà l'adhesió de Manresa a la Xarxa de municipis per l'economia social i solidària. Es tracta d'una xarxa de la que ja formen part alguns dels principals ajuntaments catalans, com Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa o Sabadell, i que té com a objectiu fer créixer l'economia social i solidària als municipis i crear espais comuns per compartir línies de treball, bones pràctiques, reflexions, activitats i recursos.

Des de la CUP estem convençuts que l'economia social i solidària és una de les poques eines al nostre abast per canviar aquest sistema injust i despietat que està arrossegant a la misèria a cada cop més catalans i manresans. Només podrem sortir d'aquesta crisi interminable si aconseguim transformar la societat des de la base, i en aquesta tasca l'economia social i solidària és un instrument indispensable. 

La gran diferència entre l'economia de mercat tradicional i l'economia social i solidària és que la segona té molt clar que cal subordinar l'economia als interessos reals de les persones, és a dir, que posa per sobre dels interessos particulars la necessitat de proveir, de manera sostenible, les bases materials per al desenvolupament personal, social i ambiental de l'ésser humà. En definitiva, l'economia social es centra en els beneficis socials i cerca la qualitat de vida de la comunitat, no els beneficis materials per a uns quants. A Manresa sabem de què parlem, ja que, com demostra el número de gener del Pou, el Bages i la seva capital honren la seva tradició cooperativa amb un bon grapat d'iniciatives econòmiques en tots els camps: turisme, música, energia, literatura, alimentació, i molts d'altres projectes cooperatius que mostren la salut i la força de l'economia social i solidària. 

La moció que es va aprovar al ple va en aquesta línia, i és un nou exemple del compromís de la CUP amb la transformació, que s'ha palesat des de fa molt temps en les contínues propostes d'acord al ple municipal. Sense oblidar la lluita al carrer, portem gairebé 9 anys lluitant també des de la sala de plens, i a partir d'ara ho farem com a principal grup de l'oposició. Ho seguirem fent com fins ara, fiscalitzant la feina de l'equip de govern i, sobretot, fent propostes agosarades i valentes, propostes que cerquen transformar una realitat que cada cop més manresanes considerem insostenible.

La situació és desesperada, el capitalisme segueix colpejant les classes populars i res no indica que les coses hagin d'anar a millor, tot el contrari. Des de la CUP seguirem treballant en les dues direccions que considerem indispensables. D'una banda, lluitarem per solucionar l'emergència social, posant pedaços allí on calgui per assegurar les condicions de vida digna més elementals. D'altra banda, i el que és més important, treballarem amb la vista posada a l'horitzó, amb la voluntat de canviar-ho tot i de capgirar un sistema que ja ha demostrat que no té en compte les necessitats col·lectives. Davant del capitalisme injust i destructiu, proposem un model autocentrat basat en les persones i que vol recuperar les sobiranies que ens han arrabassat. Només així farem possible una nova república on valgui la pena viure, on l'economia estigui al servei de les persones i no dels interessos dels quatre de sempre. 

«Només podrem sortir d'aquesta crisi interminable si aconseguim transformar la societat des de la base»