La CUP critica que l'ajuntament pagui 275.000 euros per la zona blava

La Candidatura d'Unitat Popular de Manresa ha criticat en un comunicat que, com cada any des del 2006, l'ajuntament hagi de gastar gairebé 275.000 € en subvencionar els beneficis d'una empresa privada com EYSA. La CUP considera que aquest deute, fruit d'un tracte injustificable entre l'empresa i el govern municipal dirigit pel tripartit (PSC, ERC i ICV), és totalment il·legítim, ja que fou contret en contra dels interessos de les manresanes i manresans. 

Cal recordar que el tripartit, per pagar unes obres que van durar 5 anys i que no van satisfer ningú, va hipotecar els recursos de la zona blava i del pàrquing de la Reforma. Com a conseqüència, ara no hi ha marge de maniobra ni en la gestió dels aparcaments ni tampoc en la gestió de la mobilitat de la ciutat, sotmesa  a la voluntat de l'empresa privada. Per si no n'hi hagués prou, l'ajuntament ha de garantir, per contracte, el marge de benefici d'EYSA, que, ompli o no els aparcaments, cobra el mateix.

La CUP considera que la gestió de la Reforma és un exemple paradigmàtic d'un estil de gestió del que és públic que ha conduit Manresa al seu estat actual. L'externalització de serveis i el deute encobert van ser la solució als problemes de tresoreria durant l'època del tripartit, i encara avui s'arrossega aquesta herència que llastra els pressupostos i impedeix prioritzar les necessitats socials bàsiques, que d'altra banda no han estat, ni de lluny, entre les preocupacions de l'equip de govern de CiU. Durant els 18 anys que durarà la concessió, l'empresa facturarà uns 24 milions d'euros, uns diners que es podrien haver facturat des d'una empresa municipal, amb l'augment de beneficis per a l'ajuntament que això hauria suposat.

Amb els 275.000 euros que costen les obres de la Reforma a la ciutadania de Manresa, s'haurien pogut pagar, per exemple, més de 3 vegades les beques per a menjador previstes al pressupost del 2015 (76.000 euros) o gairebé 4 vegades els ajuts a l'habitatge (70.000 euros). Aquesta quantitat, de fet, és pràcticament la meitat de tot el que dedica l'ajuntament a ajuts econòmics directes a la població (alimentació, atencions benèfiques, beques menjador, ajudes a l'habitatge i ajudes escolars). Uns diners molt necessaris que ara serveixen per a garantir el benefici d'una empresa privada amb seu a Madrid i propietat del fons de capital risc N+1 Dinamia.