La llei de partits i nosaltres.

Per Adam Majó Garriga. Portaveu de la CUP

Un principi fonamental del dret és la universalitat. Això vol dir que no es pot fer una llei pensada exclusivament per una persona o cas concret, sinó que ha de poder ser aplicada de la mateixa manera a tots els ciutadans sobre els que un determinat òrgan legislatiu té competència. La Llei de partits, pactada i aprovada pel PP i el PSOE a les corts espanyoles l’any 2002, no compleix aquesta condició mínima imprescindible i està feta per deixar fora de la legalitat a una sola formació política: Batasuna.  La prova de que això és així és que si la CUP de Manresa es presentés amb els mateixos estatuts, programa i integrants a un municipi qualsevol del País Basc, la justícia espanyola li ho impediria. Dit d’una altra manera, si una candidatura com la nostra es presenta a Durango, per exemple, malgrat que l’esmentada llei afecta de la mateixa manera a la província de Barcelona que a la de Biscaia, allà la persegueixen i aquí no.

I és que moltes de les proves que s’han utilitzat per a impugnar i il.legalitzar llistes de l’Esquerra Abertzale podrien servir perfectament per a la CUP de Manresa. D’entrada els nostres objectius polítics són clarament inconstitucionals: aspirem a posar fi a la integritat de l’estat. Tampoc és cap secret que algun dels nostres candidats ha sigut jutjat i condemnat (amb llargues penes de presó) per suposats delictes vinculats a la seva militància independentista, o que d’altres hem sigut apoderats d’Herri Batasuna en eleccions europees diverses. Amb arguments com aquests s’han prohibit organitzacions polítiques i llistes electorals a Euskadi, fins i tot determinades paraules han estat expressament perseguides. Recentment, la formació Abertzalen Socialista Batasuna fou denunciada per la fiscalia adduint que les sigles contenien la paraula Batasuna, que traduïda al català, vol dir precisament Unitat, com la U de la CUP.

El cas és que aquesta llei, que limita els drets democràtics dels ciutadans, que no contribueix a trobar solucions al contenciós basc i que és un veritable nyap des del punt de vista jurídic, no va sorgir per generació espontània sinó que la van aprovar un bon nombre de diputats. Entre ells en Jordi Marsal, integrant de la llista electoral del PSC-PSOE a les properes eleccions municipals. Doncs bé, si encara ara, aquest veterà militant socialista segueix convençut de la bondat  d’aquesta llei, que recordem-ho és d’àmbit estatal, entenem que per coherència hauria de denunciar la CUP a la justícia ordinària. I sinó, si considera que fer-ho seria un disbarat polític,  hauria de fer un exercici d’honestedat i desmarcar-se’n públicament. I estaria bé que ho fes aviat i en algun mitjà local,  i no d’aquí a uns anys, quan ja no tingui càrrecs públics, i  des d’un diari italià.