Una segona piscina municipal a Manresa. Al parc de l’Agulla.

A Manresa no hi ha suficients espais públics adequats al bany.
La modernització de les piscines municipals de Manresa, que encara no s’ha acabat, és una bona notícia per tots als practicants de la natació, però és lluny de solucionar el dèficit de banys públics de la ciutat.  Els ciutadans de Manresa disposem d’una extensió  de piscines municipals per habitant entre 5 i 20 vegades inferior a la d’altres municipis de la comarca i això no ens sembla ni lògic ni just.  Constatant que un cop acabades les obres previstes a l’actual Piscina municipal encara serem lluny de satisfer les necessitats actuals i futures d’una ciutat que creix, pensem que és el moment de projectar nous espais públics adequats al bany.
Una proposta  singular: el parc de l’Agulla.
Mitjançant la instal•lació d’una piscina flotant de tamany mitjà (25mX15m) unida a la bora per una passarel•la de fusta i d’unes dutxes a l’aire lliure, aconseguiríem convertir aquest espai verd en un lloc encara molt més útil en els mesos de calor (que no són pocs). No es tractaria tant d’un espai pensat per a la natació, per fer-hi piscines, sinó per al lleure en general. Es tractaria d’un equipament que hauria de realitzar una funció més semblant a una platja que a una piscina convencional. Caldria instal•lar les dutxes i fer-hi arribar aigua neta, però el desaigua es podria fer directament al llac.

La ubicació d’una piscina flotant al llac de l’Agulla és perfectament compatible amb els usos actuals ja que amb la passarel•la inclosa no ocuparia ni 1000 metres quadrats, dels 64.000 totals del llac. La profunditat tampoc hauria de ser cap problema ja que llac arriba fàcilment als 4 metres de fondària. Per altre banda els aproximadament 800 metres  cúbics que desplaçaria la piscina serien perfectament assumibles per un llac amb capacitat per 200.000
Per sufragar les despeses de manteniment i seguretat (socorristes), evitant alhora haver de col•locar tanques al interior del parc, es podria implantar un sistema de pagament forfait mitjançant un braçalet del tipus utilitzat en concerts i d’altres esdeveniments a l’aire lliure.
Les avantatges d’aquest emplaçament són diverses. Si bé ja hi ha piscines d’aquests tipus (badeschiff) a ciutats com Berlín o Viena, es tracta d’un model de bany públic inèdit a Catalunya i això podria convertir-se en un element de prestigi per a la ciutat i la comarca. Per altra banda, les característiques paisatgístiques de l’entorn donarien al bany en aquest indret un evident valor afegit que el feria encara més atractiu. Malgrat les dificultats tècniques que podrien sorgir de la instal•lació de la piscina flotant, l’estalvi d’inversió derivat de la disponibilitat de l’espai i els accessos, converteixen el projecte en viable econòmicament.
Aquest nou us del parc de l’agulla, que de ben segur comportaria un augment de l’afluència, hauria d’accelerar l’ampliació de l’espai per l’est (on actualment hi ha un aparcament de caravanes) i la posada en marxa de la línea de passatgers per l’actual tram ferroviari de mercaderies, que hauria de comptar amb un baixador en l’entorn del parc.
Altres experiències
En algunes ciutats europees ja han instal•lat aquest tipus d’equipaments, molt concorreguts i que donen uns singularitat molt remarcable a la ciutat on estan ubicades.
Entre altres  Berlín, és una ciutat on el Badeschift (piscines a l’aire lliure) són un element singular. És precisament aquesta la font on la CUP s’ha inspirat. Un projecte real, factible econòmicament i molt concorregut. En aquest cas, és una piscina situada al riu, amb un petit moll que fa de platja i amb uns seguit de serveis complementaris (activitats, esport, massatges,…). A Berlín és practicable  també durant l'hivern.

Podeu trobar més informació a:
http://www.arena-berlin.de/badeschiff.aspx